18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGeorgescu ia drumul Parchetului

Georgescu ia drumul Parchetului

Eugen Georgescu, fostul director al societăţii de drumuri a administraţiei judeţene, ar putea ajunge în curând la Parchet. Un control recent al Camerei de Conturi Dolj la SC Lucrări Drumuri şi Poduri a scos la iveală grave nereguli făcute pe vremea când la conducerea unităţii se afla ex-pesedistul.

Necazurile fostului director al SC Lucrări Drumuri şi Poduri, Eugen Georgescu, par să nu se mai termine. După ce ex-pesedistul înscris după o perioadă de aşteptare în PD a fost somat să returneze peste 300 de milioane de lei vechi, pe care le-ar fi primit necuvenit sub formă de premii de performanţă pentru doi ani de directorat, Georgescu a intrat acum şi în vizorul controlorilor financiari ai Camerei de Conturi Dolj. În urma unei verificări recente la SC LDP, inspectorii au constatat că, pentru anul 2005, când la cârma unităţii se afla Georgescu, societatea nu poate justifica lipsa unei cantităţi de 3.200 de metri cubi de balast în cazul unei lucrări executate în comuna Predeşti, la drumul comunal 77, care leagă satul Predeşti de Cârstovani şi Cârstovanii Mici. Deşi concluziile inspectorilor nu sunt deloc îmbucurătoare pentru Eugen Georgescu, acesta se apără spunând că balastul lipsă a fost folosit pe drumurile Predeştiului afectate de calamităţi, însă inspectorii Camerei fac, de fapt, controale la comandă politică. „E vorba de un contract încheiat în 2005, în urma unei licitaţii cu Consiliul Local Predeşti. Eram în plină execuţie când a venit apa mare şi a înnămolit balastul pe care îl pusesem pe drum. În astfel de cazuri trebuie să refaci lucrarea. Am informat consiliul local de cazul de forţă majoră şi am refăcut-o, am pus din nou balast, dar dirigintele de şantier nu a vrut să avizeze o anumită cantitate de balast, cea acoperită de nămol. Oricum, acesta este un control politic comandat. Eu ştiu că s-a adus întreaga cantitate, nu am plecat cu balastul acasă“, a precizat Eugen Georgescu.

 

Raportul CC va fi trimis la Parchet

 

Explicaţia fostului director al SC LDP a fost dată şi de actuala conducere a unităţii. Gheorghe Mâciu, fostul director economic al societăţii şi actual director general, a confirmat faptul că reprezentanţii Camerei de Conturi au găsit lipsuri nejustificate la societate, dar a explicat că, deocamdată, se aşteaptă concluziile raportului Camerei. „În 2005 a fost o lucrare câştigată la Predeşti. Au fost calamităţi şi lucrarea a trebuit refăcută, însă o anumită cantitate de balast nu a fost avizată şi acum ne este imputată nouă. Oricum, cei de la Curte au plecat abia săptămâna trecută şi deocamdată nu ştim mai multe“, a precizat directorul Mâciu.

Directorul de şantier care a refuzat avizarea întregii cantităţi de balast în 2005, Dumitru Ciurea, a spus că nu poate da deocamdată declaraţii, fiind plecat în Capitală la o întrunire, însă va explica în amănunt motivele refuzului său. De precizat că în următoarea perioadă documentele şi concluziile controlului vor fi trimise de inspectorii Camerei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

 

Altă lipsă, altă explicaţie

 

În timp ce concluziile controlorilor financiari în cazul Predeşti nu au ajuns încă pe masa procurorilor, alt dosar, întocmit de data aceasta în urma unui control la Consiliul Judeţean Dolj, vizând activitatea SC LDP, a venit deja la Parchet. Inspectorii au constatat că din actele LDP lipsesc 240 de metri cubi de balast plătiţi în 2006 societăţii FILPIT EXIM din Filiaşi, patronate de Sandu Mărăcine. Potrivit directorului societăţii, constatările Camerei de Conturi au însă explicaţii plauzibile. „FILPIT, care ne-a furnizat balastul de la Bibeşti, şi-a făcut un depozit intermediar la Filiaşi şi de acolo transporta cantitatea comandată de noi. Controlorii nu au înţeles termenul de depozit intermediar şi de ce s-au făcut atât de multe drumuri într-o zi. Conform socotelilor făcute de dânşii, am ieşit în minus cu o cantitate de 240 de metri cubi“, a spus Gheorghe Mâciu.

În 2006, cifra de afaceri a societăţii FILPIT a fost de 28,5 miliarde de lei vechi, în timp ce profitul net al firmei a fost de 3,4 miliarde. Până la închiderea ediţiei, conducerea societăţii nu a putut fi contactată de GdS pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII